Establir normes i límits no és una tasca fàcil ni agradable però com veurem tot seguit són una part imprescindible en el desenvolupament òptim del nen/a. Sovint els límits s’associen al càstig, a la rigidesa o a l'autoritarisme. És important no entendre’ls com directius que cal seguir o línies que no es poden traspassar sinó més aviat com una guia de comportament que ajudi als més petits a desenvolupar l’autocontrol, la disciplina, la regulació emocional, la tolerància a la frustració, entre d’altres habilitats personals. Els límits són fonamentals ja que proporcionen als infants una estructura on desenvolupar-se, seguretat i els ofereix una comprensió sobre què s’espera d’ells. És important que les persones cuidadores comprenguin la importància d’establir aquestes normes des d’una edat primerenca. Però com poder fer-ho perquè no tingui aquesta connotació negativa? Per poder aplicar els límits de manera efectiva és important tenir en compte alguns aspectes:
-
Han de ser consistents: és a dir que un cop aplicat el límit ens hem de mantenir en ell.
-
Han de ser justos: límits adequats a l’edat, al desenvolupament i a la necessitat del nen/a.
-
Han de ser comprensibles i clars
-
Cal explicar el motiu pel qual s’apliquen perquè el nen/a els pugui entendre. Hem d’intentar evitar els «perquè jo ho dic» «perquè no».
-
S’ha d'intentar deixar un espai a la comunicació oberta perquè el nen/a es pugui expressar
-
Utilitzar el reforç positiu per elogiar i reconèixer un bon comportament, d’aquesta manera reforcem l’autoestima i motiva a seguir complint les només i els límits.
-
S’han d’aplicar les conseqüència (prèviament comentades amb el nen/a) d’una manera educativa i no punitiva.
-
Acompanyar emocionalment quan no compleixen amb una norma o un límit per ajudar-los a gestionar les seves emocions de forma òptima.
-
És imprescindible que no es confongui l’aplicació de límits amb la manca d’afectivitat. La unió dels límits amb l’afectivitat (l’amor dels pares, mares i cuidadors/es) són la millor eina per educar i ensenyar de manera adequada. Quan els límits s’apliquen correctament els nens/es se senten segurs i protegits, fet que contribueix al seu benestar emocional i mental. Finalment, és important que com a pare/mare i/o cuidador/a, si detectes que tens dificultats en la implementació dels límits, tens dubtes o requereixes d’orientació, demanis suport per saber com contribuir el bon desenvolupament del teu fill/a.
Autora : Alexandra Fernandez. RBEC ABS Apenins Montigalà.