Els últims anys hi ha un interès al retorn a la medicina natural i no química. Però no és química la fitoteràpia també? I tant! Natural o sense tractar en un laboratori no vol dir innocu.
Els principis actius dels productes d’origen vegetal poden ser potents, amb interaccions medicamentoses i efectes secundaris gens menyspreables.
Als nens també els hi podem preparar infusions de productes d’origen vegetal, per prevenir, ajudar o guarir malalties. Utilitzarem productes poc agressius i amb pocs efectes secundaris.
A continuació us donem alguns consells sobre què poden prendre els nens, ja que no es poden donar els mateixos productes que als adults, encara que tinguin les dosis ajustades i ser productes validats o de conegut ús tradicional.
En primer lloc, hem de vigilar la composició dels productes, ja que, per exemple, ens arribem a trobar que el percentatge de producte vegetal sigui molt baix i la resta és un sucre, o xarops per les infeccions de vies respiratòries amb dosi tan baixes que podrien ser placebo, és a dir, no tenir cap efecte farmacològic.
Hi ha productes coneguts des que érem petits per fer fregues al pit (ús tòpic) i calmar la tos, però no es poden utilitzar abans dels dos anys ni en nens amb broncoespasme ja que podrien empitjorar.
De fet en general els olis essencials no es poden aplicar en àrees perinasals en nens menors de dos anys pel risc també de laringoespasme (ofec).
Segons una revisió de l’any 2018 de la EMA (Agència Europea del Medicament) hi ha productes d’origen vegetal que només es recomanen a partir dels 12 anys, i són tan coneguts com la valeriana, el romaní, o la sàlvia.
La til·la i la farigola només es recomana en infusió a partir dels 4 anys, per la tos. Nombrosos lactants han tingut intoxicacions greus amb episodis convulsius després de fer infusions d’anís estrellat, contaminat o no amb anís estrellat japonès.
Ara també trobem xarops amb productes fitoteràpics per ajudar en processos d’infeccions de vies respiratòries d’ús recolzat per la EMA, amb heura (a partir dels dos anys), farigola o pelargoni (a partir dels sis anys).
Els últims anys els nois, cada cop més joves, prenen begudes energètiques inclús per acompanyar els àpats, per fer esport…on es barregen quantitats importants de cafeïna, ginseng i guaranà, que són contraindicats en els nens.
Una altra font d’efectes adversos en el nen és l’aport que li pugui fer la mare mitjançant la lactància materna. Hem de tenir en compte que la mare lactant no podrà prendre alfàbrega, anís estrellat, boldo, cua de cavall, eucaliptus, poliol menta ni regalèssia.